Babymassage

Babymassage

Babymassage is geschikt voor alle baby's tussen 6 weken en 8 maanden (of langer, op voorwaarde dat ze niet kruipen en blijven liggen). Het is een stimulerend en ontspannend moment voor ouder en kind. Bovendien kunnen ook vaders door hun baby te masseren een bijzondere band met het kind opbouwen.


Babymassage kan ook helpen bij:


         - huilbaby's,


         - baby's met buikkrampjes,


         - onrustige baby's,


         - baby's die zich overstrekken


         - couveuse-baby’s


         - keizersnede-baby's,


         - na behandeling van heupproblemen, klompvoetjes,... om extra te stimuleren.



Door de baby regelmatig te masseren worden de zintuigen van het kindje geactiveerd. Slaap- en eetritme kunnen hierdoor verbeteren. De ongemakken van eventuele darmkrampjes kunnen beter opgevangen worden. Baby’s die veel huilen en/of erg onrustig zijn worden door de massage gerustgesteld en ontspannen. Baby’s die zich overstrekken, hebben ook duidelijk baat bij regelmatige massages.


We maken gebruik van plantaardige, paraffinevrije olie.



Opbouw van de les :


- Korte kennismaking

- Babymassage: aanleren technieken

- Extra thema

- Afsluiten met een kopje thee


Wat komt er nog meer aan bod?


- Het belang van trage handelingen (in rust en aandacht met je baby bezig zijn)

- De reacties van je baby bekijken (lichaamstaal van je baby)

- Wat te doen bij darmkrampjes?

- Basis baby-Yoga



Je ontvangt eveneens een reader met alle aangeleerde massagetechnieken en extra informatie.





Shantala babymassage


Oorspronkelijk werd deze vorm van babymassage gebruikt in India als totale lichaamsmassage voor baby’s tijdens de dagelijkse verzorging.


Het is een liefdevolle ontspanningsmassage, een eenvoudige massage die uitgaat van een respectvolle benadering. Deze kan door de ouder/verzorger gegeven worden en is voor beiden een fijne en mooie manier van contact maken en elkaar liefdevolle aandacht geven.


Je laat je baby het volgende ervaren: "dit ben jij en jij bent goed zoals je bent."


Hierdoor schep je een veilige situatie voor je kindje, wat de geestelijke en emotionele ontwikkeling ten goede komt en deze versterkt de band tussen ouder/verzorger en kind.


Shantala babymassage gaat uit van de volgende punten: de kwaliteit van aanraking, het in volle aandacht zijn en continu contact houden met de ander, het vertragen van je handelen, het ritme en de herhaling, het opbouwen en afbouwen van contact. 



Waar komt de naam Shantala vandaan?


 

De Franse arts Leboyer deed onderzoek naar het masseren van baby's en kwam terecht bij een Indische dame (waarvan de naam Shantala was). Zij masseerde haar baby op straat in volle drukte. De westerse vorm is iets meer aangepast aan onze westerse manier van omgaan met baby's.